Avioni i iznad Iraka
105

Izrael u toku noći izveo i napade na Siriju, navodno pogođeni vojni radari

F. H.
Mapa: Syria.liveuamap.com
Mapa: Syria.liveuamap.com
Sirijski izvještaji u petak ujutro ukazuju da su zračni napadi izvedeni na lokacije koje pripadaju sirijskoj vojsci u regijama As-Suwayda i Daraa u južnoj Siriji.

Prema lokalnom novinskom sajtu As-Suwayda24, zračni napadi su gađali radarske lokacije koje pripadaju sirijskoj vojsci između Qarda i Izraa u mjestu Daraa u južnoj Siriji.

Stanovnici Erbila i Mosula u Iraku prijavili su da su čuli i zvukove borbenih aviona u petak rano ujutro.

Izraelski mediji izvještavaju da je nekoliko visokih izraelskih zvaničnika bilo prisutno u vojnom štabu Kirya u Tel Avivu u petak ujutro.

Nakon napada u iranskoj provinciji Isfahan, iranski državni mediji izvještavaju da su svi objekti u toj oblasti sigurni, uključujući značajna nuklearna postrojenja, izvještava urednik međunarodne diplomatije CNN-a Nic Robertson.

Iako je američki zvaničnik rekao za CNN da je Izrael izveo napad unutar Irana, Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

"Ukupni utisak koji prenosi iranska vlada i drugi mediji u Iranu je da bez obzira na događaje koji su se dogodili - a oni to ostavljaju prilično dvosmislenim - nisu značajno oštetili nijedan važan objekt u blizini Isfahana", rekao je Robertson.

Državni mediji također izvještavaju da nijedan neprijateljski avion nije ušao u iranski zračni prostor, dodao je on.

Iran je ukinuo obustave letova uvedene nakon izvještaja o eksplozijama u blizini vojne baze u provinciji Isfahan, saopštio je glasnogovornik Organizacije civilnog zrakoplovstva.

"Obavještavamo vas da su operativna ograničenja nametnuta aerodromima uklonjena i aviokompanijama je dozvoljeno da obavljaju redovne letove", rekao je portparol.

Letovi su nastavljeni na aerodromima Mehrabad i Međunarodnom aerodromu Imam Homeini, dva glavna aerodroma u glavnom gradu Irana, Teheranu, nakon što su ranije danas obustavljeni.

Iran je ranije privremeno obustavio sve letove za gradove "Teheran, Isfahan i Širaz, aerodrome na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu", objavila je državna televizija Mehr.

Nakratko su otkazani i odlazni letovi.