Objavilo više izvora
25

Izrael u Libanu ubio zapovjednika Hezbolaha, tvrde da je odgovoran za planiranje napada na njih

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je u zračnom napadu na južni Liban rano jutros ubio terenskog zapovjednika pokreta Hezbolaha, u vrijeme dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na to da prekogranični napadi eskaliraju te da se nasilje mora zaustaviti.

Hezbolah i izraelska vojska razmjenjuju vatru preko granice dok traje rat u Pojasu Gaze, što povećava zabrinutost od proširenja sukoba na cijelu regiju.

Izraelski borbeni avioni rano u ponedjeljak su gađali selo al-Sultanija te ubili zapovjednika Hezbolahovih elitnih jedinica Radwan te još dvoje ljudi, objavili su izraelska vojska i dva libanska sigurnosna izvora, prenosi Hina.

Izraelska vojska zapovjednika je identifikovala kao Alija Ahmeda Hasina, tvrdeći da je on odgovoran za planiranje i izvršenje napada na Izraelce. Hezbolah je objavio informacije o njegovoj sahrani, ali nije naveo njegovu ulogu.

U izraelskim napadima u posljednjih šest mjeseci ubijeno je oko 270 boraca Hezbolaha, kao i 50 civila. U napadima libanskog pokreta je ubijeno desetak izraelskih vojnika te upola manje civila.

Zbog sukoba su evakuirani deseci hiljada stanovnika s obje strane, a posebno je pogođen poljoprivredni sektor južnog Libana.

Posebna koordinatorica Ujedinjenih naroda za Libanon Joanna Wronecka i zapovjednik mirovne misije te organizacije u zemlji Aroldo Lazaro u zajedničkom saopćenju u ponedjeljak poručili su kako se nasilje mora zaustaviti.