Svijet
0

Izrael traži otvaranje arhiva Vatikana

FENA
Izrael je zatražio od Vatikana da otvori crkvene arhive iz Drugoga svjetskog rata, nakon odluke pape Benedikta XVI da obnovi proces proglašenja za sveca pape Pija XII, koga optužuju da nije pokrenuo akciju da spasi Židove za vrijeme holokausta.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmer izjavio je za svjetske agencije da kandidatura toga pape za sveca nema utjecaja toliko na Izrael koliko na Katoličku crkvu.

Međutim, povjesničarima mora biti omogućeno da procijene akcije toga pape otvaranjem arhiva, rekao je Palmer.

Papa Benedikt je odobrio dekret koji potvrđuje "herojske vrline" pape Pija XII (1876-1958) i na taj način mu dodijelio titulu "prečasni", koju od titule sveca dijele još samo dva koraka - tzv. beatifikacija i kanonizacija, javio je Reuters.

Židovske organizacije smatraju da bi nastavak ovog procesa mogao narušiti katoličko-židovske odnose, pa su od pape Benedikta zatražile da ovaj proces zamrzne dok ne budu proučene još neke arhive iz razdoblja Drugoga svjetskog rata (1939-1945), budući da se Pio XII na položaju pape nalazio upravo u tom periodu i dalje do 1958.

Vatikan, međutim, tvrdi da je Pio ipak pomagao Židovima tokom Drugoga svjetskog rata, ali putem "tajne diplomatije", jer je izravnom intervencijom, kako se navodi, mogao pogoršati položaj i Židova i katolika u Evropi.

S obzirom da je papa Benedikt u januaru ove godine odlučio rehabilitirati biskupa Richarda Williamsona, koji je u više navrata negirao nacistički holokaust, mogućnost proglašenja pape Pija XII za sveca samo je jedno od nekoliko pitanja koja narušavaju odnose između katolika i Židova, ocjenjuju promatrači.