Svijet
0

Izrael traži međunarodnu koordinaciju protiv iranskog nuklearnog programa

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert je zatražio u srijedu u Rimu od međunarodne zajednice "iskoordinirane napore" s ciljem da se spriječi Iran da se domogne nuklearnog oružja.

Olmert, koji se sastao sa šefom talijanske vlade Romanom Prodijem, rekao je da se tokom susreta razmatralo pitanje Irana te da su se obije zemlje složile da je "neophodno poduzeti iskoordinirane napore da se spriječi Iran da postane nuklearna sila".

Romano Prodi je podsjetio da "počev od januara 2007. Italija predsjedava Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda te da će ona biti aktivna u definiranju sankcija protiv nuklearnog programa kako Iran ne bi mogao proizvoditi i koristiti nuklearna sredstva u borbene svrhe".

Prodi je izgleda pooštrio svoj stav u odnosu na svoje prethodne izjave, jer je, prije nego je otišao u Egipat, tražio dijalog o iranskom nuklearnom programu.

On je odgovorio na pitanje jednog izraelskog novinara o stavu koji bi Italija mogla usvojiti o pitanju eventualnih sankcija protiv Teherana, s obzirom da je Talijanski poluotok značajan ekonomski partner Irana.