Svijet
0

Izrael tenkovima ušao u Gazu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pet izraelskih tenkova i dva oklopna buldožera ušli su kasno sinoć dublje u pojas Gaze, ispaljujući granate na ciljeve kraj grada Kan Junisa na jugu, nakon sukoba u kojima su poginula dva izraelska vojnika i dva Palestinca.

Vojno krilo Hamasa je izdalo saopćenje da je ubilo vojnike, navodeći da se radilo o samoodbrani. Narodni komiteti otpora potvrdili su da je jedan član te koalicije zadobio kritične povrede u granatiranju. Palestinski izvori su također objavili da su to područje nadlijetali izraelski helikopteri i bespilotne letjelice, a vatru je otvorila i izraelska mornarica duž obale Sredozemnog mora.

Tenkovi su napustili pojas Gaze ujutro, prema izjavama očevidaca. Stotine pristalica Hamasa izašlo je na ulice izbjegličkog logora Džabalija na sjeveru da slavi ubistvo vojnika, prvo od izraelske ofanzive na pojas Gaze okončane prije više od godinu dana, prenose izraelski mediji.

Predvodio ih je Mušir al Masri koji je pohvalio bitku.

"Ulazak u Gazu nije piknik. Cionisti ne mogu da dođu kad god žele i odu u svako doba i kako hoće", rekao je Al Masri.

Izraelski minitar odbrane Ehud Barak upozorio je još sinoć da će se Hamas smatrati odgovornim za sve akcije koje preduzmu 'ekstremsti' iz pojasa Gaze na Izrael.

Jučerašnji sukob je nakrvaviji od trosedmične ofanzive na ciljeve Hamasa, započete krajem decembra 2008. Vojnici su poginuli kraj prelaza Kisufim, potvrdila je glasnogovornica armije, označivši njihovu smrt tragičnom i bolnom. Jedan od poginulih bio je zamjenik komandanta jedinice.