Avigdor Liberman
0

"Izrael spreman na razgovore sa Sirijom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio je kako je spreman na mirovne razgovore sa Sirijom bez postavljanja ikakvih preduslova, kao što je izraelska garancija vraćanja okupirane Golanske visoravni.

"Bio bih sretan da održim razgovore sa Sirijom, čak i večeras, ali bez preduslova, bez ultimatumna", izjavio je Lieberman, prenosi DPA.

Iako nova izraelska vlada tek treba objaviti svoju mirovnu politiku, i Lieberman i premijer Benjamin Netanyahu ranije su tvrdili kako se protive vraćanju Golana, strateškog platoa koji se prostire iznad sjevernog Izraela.

Sirija, pak, zahtijeva vraćanje teritorije koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967., kao preduslov za mir s jevrejskom državom.

Posljednji krug direktnih pregovora između dvije strane propao je početkom 2000. oko pitanja obima izraelskog povlačenja.

Sirija traži potpuno povlačenje, ali Izrael želi uspostavu tampon zone i ne pristaje na sirijsko prisustvo na sjeveroistočnoj obali Galilejskog mora, kao što je to bio slučaj prije rata iz 1967.

Indirektni razgovori između Izraela i Sirije nastavljeni su prošle godine uz tursko posredovanje.

U intervjuu za Jerusalem Post u petak Lieberman je, međutim, izjavio da sirijske veze s Iranom dovode u pitanje nastavak tih razgovora.

Izrael smatra Iran prijetnjom svojoj sigurnosti zbog njegovog nuklearnog programa i izjava predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da bi jevrejska država trebala biti zbrisana s karte svijeta.

Izrael je također bijesan zbog sirijske podrške militantnim grupama kao što su Hezbollah, Hamas i Islamski džihad, koje negiraju jevrejskoj državi pravo na postojanje.