Svijet
0

Izrael spreman na 30-dnevni rat ako odluči napasti Iran

FENA
Matan Vilnai
Matan Vilnai
Izrael je spreman za 30-dnevni rat na više frontova ako odluči napasti Iran, i "nikada nije bio spremniji" za takav sukob, izjavio je odlazeći ministar civilne odbrane u srijedu.

U intervjuu u novinama Maariv, Matan Vilnai je izjavio da je Izrael spreman suočiti se s posljedicama sukoba s Iranom koji bi mogao biti isprovociran ako jevrejska država odluči pokrenuti napad protiv teheranskog nuklearnog programa, javlja AFP.

Međutim, upozorio je da bi o bilo kakvoj vojnoj intervenciji trebalo pažljivo razmisliti, i upozorio je da bi se Izrael trebao "uvijek uskladiti" sa Sjedinjenim Državama.

"Procjene važe za rat koji će trajati 30 dana na više frontova", rekao je on, ponavljajući predviđanja drugih viših izraelskih zvaničnika da bi u takvom sukobu jevrejska država pretrpjela gubitak oko 500 života.

"Možda broj žrtava ne bi bio toliki, ali je moguće da bude i veći, to je scenarij na koji se spremamo na osnovu najboljih stručnjaka", dodao je Vilnai.

Špekulacije o mogućnosti izraelskog napada na Iran su porasle u posljednje vrijeme. Izrael i međunarodna zajednica vjeruju da Iran želi proizvesti nuklearno naoružanje.

Teheran oštro opovrgava ove optužbe, kazavši da program ima mirnodopske svrhe i koristi se za proivodnju energije i u medicinske svrhe.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu postavio je bivšeg šefa službe sigurnosne službe za novog ministra za civilnu odbranu.

Avi Dihter zamijenit će Matana Vilnaija, bivšeg šefa izraelske armije, koji je bio zadužen za civilnu odbranu u posljednjih pet godina. On je postavljen za izraelskog ambasadora u Kini, navodi AP.