Svijet
0

Izrael shvata ozbiljno prijetnje Al-Qaide

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je saopćio da ozbiljno shvata prijetnje Osame Bin Ladena, dan nakon što je lider međunarodne terorističke mreže Al-Qaida zaprijetio da će proširiti sveti rat i na tu zemlju.

Bin Laden je najavio "krv za krv, uništenje za uništenje" Izraelu, iako je poruka na audiotraci, koja traje skoro jedan sat, uglavnom bila posvećena Iraku.

Glasnogovornik izraelskog premijera Mark Regev je rekao da je Izrael svjestan opasnosti, s obzirom na to da se operativci Al-Qaide sve više približavaju Izraelu, prenijeli su izraelski mediji.

"Izrael ozbiljno shvata Bin Ladenove prijetnje. Vidjeli smo aktivnosti Al-Qaide sjeverno od Izraela, u Libanu i istočno od Izraela, u Jordanu i južno od Izraela, na Sinaju," kazao je Regev, naglasivši da ima dokaza o aktivnostima mreže i na palestinskim teritorijima, pa se zato Izrael neće ponašati neodgovorno.

Bin Laden je oštro kritizirao one zemlje koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom.

"Želio bih uvjeriti naš narod u Palestini da ćemo proširiti naš džihad tamo. Namjeravamo osloboditi Palestinu, čitavu Palestinu od rijeke (Jordana) do mora (Sredozemnog). Nećemo priznati nijedan centimetar za Jevreje u zemlji Palestini, kako su to drugi muslimani uradili", kazao je Bin Laden.