Svijet
0

Izrael se priprema za "dan poslije" iranske atomske bombe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael se priprema za mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje, a izraelski premijer Ehud Olmert dao je instrukcije ministrima da predlože šta poduzeti u tom slučaju, objavili su u četvrtak izraelski politički i odbrambeni izvori.

Ministar Ami Ayalon rekao je britanskoj agenciji Reuters da postoji potreba za strategiju protiv Irana u tri faze.

"Prvo, moramo objasniti da ta prijetnja nije samo u odnosu na Izrael, već i šire. Drugo, moramo razmotriti sve preventivne opcije i, treće, moramo predvidjeti mogućnost da te opcije ne budu djelotvorne", istaknuo je Ayalon odbijajući da govori o specifičnim političkim aspektima.

Izvori bliski Olmertu, na koje se agencija poziva, rekli su da se moraju razmotriti dugoročne posljedice, odnosno kako da Izrael održi sposobnost zastrašivanja i sposobnost za vojni odgovor, kao i reakcije na strah u izraelskom društvu zbog nuklearnih ambicija Irana.

Izrael to nikada nije priznao ni porekao, ali se smatra jedinom zemljom na Bliskom istoku koja ima nuklearno oružje. Još 80-ih godina prošlog stoljeća nezavisni stručnjaci su procijenili da ta zemlja raspolaže sa 100-200 nuklearnih bojevih glava.

Izraelski lideri su, pak, uvijek isticali da neće biti prvi koji će upotrijebiti atomsko oružje u regiji. U slučaju da se i Iran naoruža atomskom bombom, Izrael će izgubiti taj monopol.

Izraelska vojna obavještajna služba predviđa da bi se to moglo desiti do kraja 2009. godine, dok zapadni obavještajci vjeruju da će potrajati malo duže.

Izraelski zvaničnici smatraju Iran najvećim neprijateljem jer je iranski predsjednik više puta pozivao na uništenje Izraela.

Olmert podržava napore, koje predvode Sjedinjene Države, da se sankcijama zaustave iranske nuklearne ambicije. Nagoviješteno je, međutim, da bi Izrael mogao i napasti iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski borbeni avioni uništili su irački nuklearni reaktor u izgradnji 1981. godine, a početkom septembra ove godine su navodno napali sličan reaktor u Siriji. Ipak, izvori koji se sada spominju navode da se planira samo "dan poslije", zapravo scenarij da Iran razvije nuklearno oružje.

Teheran uporno poriče da je cilj razvoja nuklearnog programa atomsko oružje i tvrdi da će služiti za proizvodnju energije.

Izrael u međuvremenu razvija sistem odbrane za slučaj iranskog napada i stvara flotu podmornica njemačke proizvodnje koje mogu nositi i nuklearne rakete. To je jasna poruka da će biti osvete za svaki napad Irana.