|

Izrael se počeo postepeno povlačiti iz Libana

Izrael se počeo postepeno povlačiti iz Libana
0
F
FENA
15.8.2006. u 14:40
0
komentara
0

dijeljenja
Izrael se počeo postepeno povlačiti iz Libana
Izrael je u utorak počeo s polaganim povlačenjem svojih snaga iz južnog Libana i napravio je planove o predavanju zauzete teritorije dok rastu nade da će prekid vatre nametnut od UN-a opstati uprkos prvim kušnjama u prvom danu primirja.
Hezbollahovi gerilci ispalili su tokom noći najmanje 10 raketa na južni Liban, ali nijedna nije prešla izraelsku granicu. U ponedjeljak je najmanje šest Hezbollahovih gerilaca ubijeno od izraelskih vojnika koji čekaju na dolazak mirovnih snaga prije potpunog povlačenja.

Liban je pod intenzivnim međunarodnim pitiskom da prebaci svoje vojnike na jug zemlje, na Hezbollahovu teritoriju - što je ključni element rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja ima za cilj da okonča 34-dnevni sukob koji je odnio više od 950 života, javio je AP.

Libanski ministar odbrane Elias Murr izjavio je kako bi 15.000 vojnika njegove zemlje moglo da se prebaci na sjevernu stranu rijeke Litani do kraja sedmice. Oni, međutim, još moraju preći rijeku i pokušati preuzeti kontrolu od Hezbollaha, prvi put u više decenija.

U Jerusalemu je izraelska vojska saopćila kako planira predati neke osvojene položaje do iduće sedmice. Plan predaje teritorija pokazuje svu složenost granične zone: Izrael bi je prvo predao UN-ovim snagama, koje bi ih potom predale libanskim posrednicima.

Izraelska vojska također je učinila prvu gestu mogućih postkonfliktnih pregovora. Ona je saopćila kako bi mogla razmijeniti 13 Hezbollahovih zarobljenika za dvojicu izraelskih vojnika čije je zarobljavanje u prekograničnom napadu 12. jula izazvalo borbe.

Vojska je saopćila kako je već počela da smanjuje snage u Libanu, ali nije pružila nikakve brojke. Vjeruje se da je tokom kopnene ofanzive oko 30.000 izraelskih vojnika bilo u južnom Libanu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.