Konferencija o rasizmu
0

Izrael razočaran Francuskom i Britanijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je "razočaran" zbog odluke Francuske i Velike Britanije da prisustvuju konferenciji o rasizmu "Durban II" koja je u ponedjeljak otvorena u Ženevi, izjavio je izraelski zvaničnik.

"Izrael se nadao da će Francuska i Velika Britanija učiniti kao i ostale zemlje koje su odlučile da ne prisustvuju toj konferenciji koja liči na burlesku", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

On je, međutim, naglasio da Izrael neće pozvati na konsultacije izraelske ambasadore na dužnosti u Parizu i Londonu, kao što je to bio slučaj s ambasadorom u Švicarskoj, javio je AFP.

Izrael je u ponedjeljak pozvao svog ambasadora u Bernu radi konsultacija, protestirajući protiv konferencije i susreta u nedjelju između švicarskog predsjednika Hansa-Rudolfa Merza i iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Odluku su donijeli premijer Benjamin Netanyahu i njegov šef diplomatije Avigdor Lieberman, kako bi "izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja konferencije Durban II u Ženevi kojoj prisustvuje jedan rasist i negator holokausta koji javno izriče namjeru da izbriše Izrael s geografske karte", navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

SAD, Australija, Njemačka, Italija i Holandija su odlučile da ne prisusutvuju konferenciji.