Bliski istok
0

Izrael razmatra rezoluciju UN-a, Hamas je osuđuje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert okupio je u petak svoj sigurnosni kabinet kako bi raspravljao o izraelskom odgovoru na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na trenutni prekid vatre u pojasu Gaze.

Kabinet bi mogao odlučiti da li da prihvati rezoluciju ili da proširi svoju ofanzivu u pojasu Gaze na "treću fazu", šaljući više vojnika dublje u naseljena područja.

Izreaelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u komentaru na rezoluciju da će Izrael djelovati "u skladu s vlastitim interesima, brigom za sigurnost svojih građana i pravom na samoodbranu".

Hamas je odbacio rezoluciju, dok je njegov portparol Sami Abu Zuhri izjavio TV mreži al-Jazeera u Jemenu: "Nismo zabrinuti odlukom jer Hamas nije konsultiran i nije uzela u obzir interese i zahtjeve našog naroda u Gazi."

Islamski džihad također navodi u saopćenju da odluka vijeća nije prihvatljiva.

Visoki vladin zvaničnik izjavio je za Izraelski radio u petak ujutro da odluka kabineta neće nužno uslijediti danas.

Izraelska ofanziva u Gazi završit će se tek nakon što ostvari svoj cilj prekida raketnih napada na južni Izrael sada i u budućnosti, izjavio je zvaničnik.

Ofanziva je nastavljena, a izraelske zračne snage tokom noći napale su još ciljeva širom pojasa Gaze.

Javljeno je da je ubijeno najmanje devet Palestinaca, među kojima šest članova porodice aktiviste Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) - njegova supruga, snaha i četvero djece.

Broj ubijenih Palestinaca porastao je na 776, uz oko 3.250 ranjenih, saopćili su medicinski radnici.

Devet izraelskih vojnika i tri civila ubijeni su od početka ofanzive 27. decembra.

Četiri izraelska vojnika ranjena su tokom kopnenih borbi tokom noći.

Palestinski militanti u petak ujutro su ispalili najmanje 11 raketa, javili su izraelski mediji.

Vojska je saopćila da će od nedjelje uvesti dvodnevno zatvaranje Zapadne obale kao mjeru predostrožnosti.

Hamas je pozvao svoje pristalice na Zapadnoj obali, pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, da protestuju zbog sukoba u Gazi kao što su učinili prije sedmicu dana.

Abbasov portparol nazvao je rezoluciju Vijeća sigurnosti "arapskim postignućem".

Rezolucija je uslijedila nakon višednevnih intenzivnih pregovora između arapskih država članica i zapadnih sila Vijeća s pravom veta, Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske.

Rezolucija je usvojena s 14 glasova za i nijednim protiv.

Samo su se Sjedinjene Države uzdržale, a državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Washington "u potpunosti podržava" tekst i ciljeve rezolucije, ali se uzdržao jer smatra da je bitno vidjeti ishod egipatskih napora na diplomatskom rješenju postignutom uz pregovore.

Oprezno sročeni tekst rezolucije poziva na "trenutno, trajno i potpuno ispoštovano primirje", kao i na poboljšanje humanitarne situacije u Gazi i "održivo" ponovno otvaranje graničnih prijelaza u Gazi.

On, međutim, također poziva na sprečavanje "tajne trgovine oružja i municije" u Gazi preko Egipta - što je najveća izraelska briga - kao i na "opipljive korake" ka pomirenju između suparničkih frakcija Hamasa i Fataha u Gazi i na Zapadnoj obali.