Ministar odbrane Izraela Ehud Barak
0

Izrael razmatra povlačenje s dijela Zapadne obale

FENA
Ehud Barak
Ehud Barak
Ministar odbrane Izraela Ehud Barak izjavio je da postoji mogućnost da se Izrael povuče s većeg dijela Zapadne obale u slučaju da se ne postigne odgovarajuće rješenje u pregovorima sa zvaničnicima Palestine o postizanju mira i stabilnosti na tom području.

U intervjuu za izraelski dnevnik “Hayom”, Ehud Barak navodi da je potrebno da Izrael poduzme “praktične korake” ako se ne postigne pozitivan ishod u toku pregovora između zvaničnika Izraela i Palestine koji već četiri godine nisu dali pozitivne rezultate.

Nadalje, Barak dodaje da je jedna od mogućnosti da Izrael isprazni nekoliko naselja na području Zapadne obale, no podvlači da će naselja Gus Etzion, Maaleh Adumim i Ariel i dalje ostati pod kontrolom izraelskih vlasti.

On smatra da je prijeko potrebno da izraelske vojne jedinice i dalje ostanu u pograničnim dijelovima s Jordanom, prenijela je agencija Anadolija.

S druge strane, vlasti Palestine zahtijevaju da se Izrael u potpunosti povuče s teritorija Zapadne obale.

U spornim naseljima na Zapadnoj obali živi oko 90 posto jevrejske populacije.

Zapadna obala je naziv za teritorij s desne strane rijeke Jordan, na Arapskom poluotoku, koji je danas pod vojnim nadzorom Izraela. Uz Pojas Gaze, pripada preostalim palestinskim teritorijima.

Prema mišljenju Ujedinjenih naroda (UN) i većine država u svijetu, Zapadna obala je pod nominalnim nadzorom Izraela, iako je sami Izraelci, pa i mnoge druge skupine u svijetu, nazivaju spornim područjem.