Svijet
5

Izrael rasporedio rakete Patriot blizu Haife

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Izraelska vojska je saopćila da je rasporedila baterije proturaketnih raketa Patriot blizu Haife, na sjeveru zemlje, dva dana nakon ulaska jednog neidentificiranog bespilotnog aviona u izraelski zračni prostor.

Jedan vojni glasnogovornik, koji je potvrdo informacije objavljene u izraelskim medijima, izjavio je za agenciju AFP da su ove rakete američke proizvodnje, koje mogu da obore bespilotne avione, raspoređene u ovom priobalnom gradu.

On nije mogao potvrditi da je ova odluka povezana s upadom bespilotnog aviona.

Jedan zvaničnik odbrane je izjavio za AFP da se ne radi o prvom raspoređivanju raketa Patriot blizu Haife, jer se one prenose iz jedne izraelske regije u drugu prema potrebi.

U subotu je jedan izraelski borbeni avion srušio nenaoružani bespilotni avion iznad Negueva, nakon što je ušao u izraelski zračni prostor iz Mediterana, nedaleko od pojasa Gaze.

Vojska je odbacila pretpostavku da je bespilotni avion mogao doletjeti iz pojasa Gaze i zainteresirala se za eventualnu umiješanost moćnog libanskog šiitskog Hezbollaha, izjavio je jedan vojni zvaničnik za izraelski državni radio.

Izrael je upotrijebio rakete Patriot da odbrani Haifu 2006. godine kada je Hezbollah ispalio stotine raketa iz Libana prema Izraelu.