Uoči džume
2

Izrael rasporedio pojačane snage, strahuje se od sukoba u Jerusalemu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je rasporedio stotine policajaca u Jerusalemu uoči džume, centralne molitve petkom sa, kako je saopćeno, namjerom da spriječi eskalaciju protesta nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Tom odlukom, kako smatraju Palestinci Trump je promijenio status Jerusalema narušavajući teško stečeni status quo i bilo kakvu mogućnost aktiviranja mirovnog procesa. Prema ranijim dogovorima Istočni Jerusalem je glavni grad Palestine što je i kamen temeljaca za predloženo riješenje o dvije države. Međutim, Trumpov potez izazvao je novu krizu i bijes Palestinaca.

"Nekoliko stotina policjaca i graničara je raspoređeno u Starom gradu", rekao je policijski portparol Micky Rosenfeld za AFP.

Hamas je sinoć pozvao Palestince na novi ustanak te poručio da će napustiti sve razgovore dok se ova odluka ne promijeni.

"Moramo pokrenuti novu Intifadu protiv cionističkog okupatora", poručio je Ismail Haniyeh, lider Hamasa.

U jučerašnjih demonstracijama širom palestinskih oblasti najmanje 31 osoba je povrijeđena, ali se strahuje da bi današnje demonstracije mogle dodatno eskalirati.