Pregovara se o datumu
28

Izrael prvo otkazao sastanak u Bijeloj kući, a sada traži novi

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je zatražio novi datum sastanka s američkim dužnosnicima na kojemu bi se trebalo razgovarati o izraelskim vojnim planovima u Rafahu, na jugu Gaze, rekao je američki dužnosnik, nekoliko dana nakon što je premijer Benjamin Netanyahu naglo otkazao planirane razgovore.

Netanyahu je otkazao planiranu posjetu visoke izraelske delegacije Washingtonu nakon što je SAD dopustio izglasavanje rezolucije o prekidu vatre u Gazi u Ujedinjenim narodima u ponedjeljak, u potezu koji, kako se čini, odražava sve veću američku frustraciju izraelskim premijerom.

Američki dužnosnici rekli su da je Bidenova administracija bila iznenađena izraelskim otkazivanjem, vjerujući da je taj čin pretjerana reakcija na rezoluciju Vijeća sigurnosti, istovremeno inzistirajući na tome da nije došlo do promjene u politici.

Danas je američki dužnosnik rekao da je Netanyahuov ured "saopćio da žele dogovoriti novi datum sastanka posvećen Rafahu." Kazali su da sada s njim rade na tome da dogovore odgovarajući datum.

Netanyahu razmatra slanje delegacije na sastanak u Bijelu kuću o pitanju Rafaha već sljedeće sedmice, ali i dalje se radi na dogovaranju konkretnog datuma, rekao je izraelski dužnosnik u Washingtonu.

Zasad nema komentara iz ureda izraelskog premijera.

Očekuje se da će se planirani razgovori usredotočiti na izraelsku ofanzivu u Rafahu, posljednjem utočištu palestinskih civila u Gazi.

Bijela kuća rekla je prošle sedmice da je planirala podijeliti s izraelskim dužnosnicima alternative za eliminaciju palestinske militantne grupe Hamasa bez kopnene ofanzive na Rafah za koju Washington tvrdi da bi bila "katastrofalna".