Svijet
0

Izrael propustio u Gazu manje pomoći nego što je obećao

FENA
Nakon što je 17. januara uveo blokadu Pojasa Gaze odakle je raketiran njegov teritorij, Izrael je propustio u Gazu manje pomoći nego što je obećao, izjavili su u srijedu zvaničnici.

Jedina električna centrala u Pojasu Gez dobila je u srijedu samo 200.000 litara mazuta, nakon što je dan ranije dobila 750.000 litara, izjavio je agenciji AFP njen direktor Rafiq Maliha.

Nakon što je u ponedjeljak objavio odluku da će ublažiti blokadu nametnutu Gazi, Izrael je saopćio da će ovom teritoriju obezbijediti 2,2 miliona litara goriva koje će biti dovoljno za proizvodnju 60 megavata u jednoj sedmici.

"Jučer smo poslali eletričnoj centrali u Gazi goriva za jednu sedmicu. O novim isporukama ćemo odlučiti nakon ispitivanja situacije", izjavio je u srijedu glasnogovornik izraelskog ministarstva odbrane Shlomo Dror.

Glasnogovornik UN-ove agencije za pomoć izbjeglicama (UNRWA) Christopher Gunness također je izjavio da je pomoć koja je do sada primljena manja od očekivane.

"Izgleda da ćemo dobiti 13 kamiona humanitarne pomoći dnevno od obećanih 50 kamiona. Nadamo se da neće biti tako, jer ako bude, doći će do ozbiljnih nestašica", izjavio je Gunness.