Svijet
0

Izrael prkosi rezoluciji UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je i u noći sa petka na subotu bombardirao pojas Gaze usprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se poziva na prekid vatre.

Izraelska ofanziva, u kojoj je poginulo najmanje 800 ljudi, ušla je u treću sedmicu.

Vojska je gađala kuće u Jabaliyi, na sjeveru pojasa Gaze, kao i kvart Zeitun na periferiji grada Gaze, prenijele su agencije.

Izraelske zračne snage izvele su više od 40 letova, ciljajući tunele za krijumčarenje oružja ispod granice s Egiptom i kroz Gazu te skladišta oružja.

Jedan Palestinac je ubijen u zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Shati, koji je u blizini Gaze.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je u petak izraelskom premijeru Ehudu Olmertu razočaranje što je ignorirana rezolucija Vijeća sigurnosti koja poziva na prekid vatre.

Olmert je odbacio rezoluciju koja poziva na trenutan i dugotrajan prekid vatre, označivši je neizvodljivom sve dok padaju rakete na jug Izraela i naglasivši da zemlja mora braniti svoje građane i ostvariti ciljeve ofanzive.

Izraelska vojska je saopćila da je u subotu rano ujutro ubijeno 15 pripadnika palestinskoga radikalnog pokreta Hamas u nizu zračnih napada.

Palestinski ljekari su rekli da je dvoje ekstremista ubijeno, a da je u jednom od izraelskih napada pogođen vanjski zid bolnice.

Hamas je u petak ispalio najmanje 30 raketa ka Izraelu, a u subotu ujutro najmanje dvije. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama u tim napadima.

Izraelska vlada je saopćila u petak da će nastaviti vojnu ofanzivu u pojasu Gaze koja je počela 27. decembra prošle godine, a u kojoj je do sada poginulo najmanje 800 ljudi a nekoliko hiljada ozlijeđeno.