Svijet
0

Izrael priznao ubistvo triju palestinskih djevojčica

FENA
Izraelska vojska (IDF) priznala je u srijedu da su tri kćerke palestinskog ljekara Izeldina Abu al-Aisha, pred kraj ofanzive Izraela na pojas Gaze, ubijene izraelskom vatrom.

Taj ljekar (55) postao je za Izraelce jedan od simbola stradanja civila u ofanzivi na ciljeve Hamasa nakon TV snimaka koji su svjedočili o pogibije triju njegovih kćerki i jedne rođakinje u izraelskom granatiranju.

On je ginekolog, obučavao se u izraelskim bolnicama i govori hebrejski.

Istraga je pokazala da su se pripadnici brigade Golani našli na udaru snajperista stacioniranih u kući uz dom ovog ljekara.

Vojnici su identificirali sumnjive osobe na gornjim spratovima ljekarove kuće i zaključili da oni služe kao posmatrači koji usmjeravaju vatru iz snajpera.

Nakon navodno duge procjene situacije, zapovjednik je odlučio da se ispale tenkovske granate na zgradu, a kada je čuo vrisak shvatio je da su pogođeni civili. Neki od njih su evakuirani u izraelsku bolnicu.

Vojska tvrdi da su stanovnici toga kvarta hiljadama bačenih letaka bili upozoreni da se evakuiraju prije napada i da je od ljekara lično traženo da evakuira porodicu zbog sukoba.

Ljekar je porekao da su bilo kakvi ekstremisti bili u zgradi u vrijeme granatiranja.

U uredu glasnogovornika IDF-a objavljeno je saopćenje u kome se izražava saučešće, ali se i tvrdi da je vojska djelovala "u svjetlu snajperske vatre uperene na vojnike" i da su vođene žestoke borbe, prenio je Tanjug.

Ljekaru, ocu osmero djece, žena je umrla od raka prije tri mjeseca. Njegova kćerka Shadar (17) teško je ranjena u granatiranju.