Skandalozno otkriće
0

Izrael priznao krađu ljudskih organa

Sarajevo-x.com
Izrael je priznao da su 90-tih godina njegovi patolozi forenzičari pokrali organe iz mrtvih tijela, uključujući ona od Palestinaca, bez dozvole njihovih porodica. Skandal se pojavio ovih dana objavljivanjem intervjua sa nekadašnjim direktorom izraelskog forenzičkog instituta Abu Kabir dr. Jehudom Hissom, kojeg je 2000-te uradio jedan američki akademik, piše AP.

Intervju je objavljen zbog velike kontroverze od prošlog ljeta kada su jedne švedske novine objavile navode da je Izrael ubijao Palestince kako bi krao njihove organe, što je Izrael odmah demantirao.

Dijelovi intervjua su objavljeni na izraleskom Kanalu 2 tokom proteklog vikenda. Hiss je u njemu rekao: ' Mi smo počeli da skupljamo rožnjače ... sve što je urađeno je bilo vrlo neformalno. Nismo pitali za dopuštenje porodice'.

Izvještaj Kanala 2 navodi da su u 90-tim godinama forenzički specijalisti Abu Kabira sa mrtvih tijela krali kožu, rožnjače, srčane zaliske i kosti sa tijela izraelskih vojnika, izraelskih građana, Palestinaca i stranih radnika, često mimo dozvole njihove rodbine.

Kao odgovor na televizijsko izvještavanje, izraelska vojska je potvrdila da se ova praksa dešavala ali da je završena prije deset godina i da se više ne provodi.

Dr.Hiss je postao direktor instituta Abu Kabir 1988.godine a u jednom intervjuu je izjavio da je praksa krađe organa započela 'ranih 90-tih', a da su vojni hirurzi još 1987.godine sa mrtvih tijela skidali kožu kako bi tretirali opekline kod ljudi. On je rekao da je tada mislio da postoji dopuštenje da se to radi te da je praksa ukinuta 2000-te godine.

Žalbe protiv instituta, u kojem su se obavljale autopsije mrtvih tijela, dolazile su od strane rodbine izraleskih vojnika i civila, kao i Palestinaca.

Organi su pripadali ljudima koji su umrli na različite načine, uključujući bolesti, nesreće i tokom izraelsko-palestinskih sukoba, ali nije bilo dokaza da je izraelska vojska ubijala Palestince zbog uzimanja organa.

Izarelsko ministarstvo zdravstva je, međutim, objavilo da je uzimanje organa obavljeno uz dopuštenje porodica, navodeći da tada nisu postojale jasne smjernice za to. Uz ovo, ministarstvo je navelo da je institut Abu Kabir radio prema etici i jevrejskom zakonu.