{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael pristaje na podjelu Jerusalema

F
8.10.2007. u 11:45
0
0
Izrael pristaje na podjelu Jerusalema
0
Izrael pristaje na podjelu Jerusalema
Čovjek od povjerenja izraelskog premijera Ehuda Olmerta izjavio je u ponedjeljak da će njegova vlada podržati podjelu Jerusalema, koja je ključna komponenta izraelsko-palestinske deklaracije koja treba biti objavljena na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji ovog mjeseca i koju sponzoriraju Sjedinjene Države.
U okviru najnovijih pregovora među stranama, zamjenik premijera Haim Ramon je predložio predaju brojnih arapskih kvartova istočnog Jerusalema Palestincima. Ramon je izjavio da Palestinci mogu uspostaviti prijestolnicu svoje buduće države u tom dijelu grada, koji je Izrael osvojio u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Zauzvrat, Izrael će dobitio priznanje međunarodne zajednice, uključujući i arapskih država, svog suvereniteta nad jevrejskim kvartovima i postojanja svoje prijestolnice tu, kazao je Ramon, javio je AP.

U ponedjeljak je Ramon izjavio da će čak i radikalni elementi Olmertove koalicije, poput stranke Yisrael Beiteinu ministra u vladi Avigdora Liebermana, podržati taj izraelski ustupak. Centristička Laburistička stranka također bi podržala prijedlog, kazao je Ramon.

"Dvije središnje stranke podržavaju to. Najvažnija stvar je održati državu Izrael jevrejskom i demokratskom", izjavio je Ramon za Vojni radio.

Na osnovu prijedloga, kvartovi u istočnom Jerusalemu u kojima živi oko 170.000 Palestinaca bili bi predani pod palestinski suverenitet, kazao je Ramon.

Izrael, međutim, ne bi predao kontrolu nad Svetim gradom i okolnim kvartovima Palestincima, kazao je. On to nije pojasnio, ali se u medijskim izvještajima navodi kako je on predložio da se Izrael odrekne izvjesne suverenosti u području koje sadrži neka od najspornijih mjesta u 60-ogodišnjem sukobu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: