Svijet
0

Izrael: Prisjećanje na žrtve holokausta

FENA
Izrael se prisjeća žrtava holokausta, a širom zemlje tačno u 10 sati stanovnici su s dvije minute šutnje odali počast šest miliona Jevreja stradalih tokom Drugog svjetskog rata, javljaju izraelski mediji.

Sve izraelske radio i televizijske postaje od srijede emitiraju posebne programe, te dokumentarne i igrane filmove posvećene holokaustu, kao i svjedočanstva preživjelih.

U izraelskom parlamentu Knessetu bit će održana posebna sjednica pod nazivom "Svaka osoba ima ime", tokom koje će biti čitana imena žrtava nacizma.

Po prvi put, ove će godine na obilježavanju Yom HaShoa (Dana sjećanja na žrtve i heroje holokausta), biti i delegacija Roma iz Evrope, koji su također u velikom broju stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Tema ovogodišnje komemoracije je "Čuvar mog brata - jevrejska solidarnost tokom holokausta".

Obilježavanje Yom HaShoa je počelo u srijedu navečer u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jerusalemu, u prisustvu izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamina Netanyahua.

Šest preživjelih žrtava holokausta zapalilo je šest svijeća u sjećanje na šest miliona Jevreja ubijenih tokom Drugog svjetskog rata.

"Naši neprijatelji pokušali su pokopati jevrejsku budućnost, ali naša budućnost je ponovno rođena u zemlji naših predaka, ovdje gradimo temelje, i novi početak za slobodu, nadu i akciju", kazao je Netanyahu.