Svijet
0

Izrael prijeti svim palestinskim grupama

FENA
Izrael je zaprijetio djelovanjem protiv svih oružanih palestinskih grupa, bez obzira kome pripadaju, ako se nastavi raketna pucnjava na njegovu teritoriju, izjavio je u utorak predsjednik parlamentarne komisije vanjskih poslova i odbrane Tsahi Hannegbi.

"Premijer Ehud Olmert, ministar odbrane Amir Peretz i ja smo zaključili da niko neće biti pošteđen ako se nastavi s terorizmom i raketama Qassam", rekao je Hanegbi na izraelskom državnom radiju.

"Mi se znamo uzdržati, ali Izraelci očekuju da djelujemo", dodao je on, naglasivši da je Peretz dao u ponedjeljak "posljednje upozorenje u tom pravcu".

Gradonačelnik Sderota Elie Moyal pozvao je u utorak svojih 20.000 službenika da stupe u opći štrajk u znak protesta zbog nesigurnosti.

"Sve što želimo je to da pružimo sigurnost građanima", izjavio je Moyal na izraelskom državnom radiju, dodavši da su prilazni putevi Sderotu, koji je proglašen "mrtvim gradom", zatvoreni.

Potpredsjednik vlade Shimon Peres je rekao na radiju da "treba učiniti sve što je moguće da se zaštiti Sderot". "Međutim, ne smijemo u očima arapskog svijeta izgledati histerični."

Dan ranije je ministar odbrane izjavio da bi Izrael mogao masovno djelovati protiv raketne pucnjave.

"Znamo odgovore na raketne pucnjave i ne namjeravamo oklijevati. Za nekoliko sati doći će do drastične promjene na nivou sigurnosti i nijedan od pripadnika terorističkih grupa neće biti pod imunitetom", rekao je Peretz tokom posjete Sderotu.

Više od hiljadu palestinskih raketa je ispaljeno na ovaj grad na jugu Izraela od početka Intifade u septembru 2000.