Svijet
0

Izrael prijeti prekidom struje i vode u pojasu Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik izraelskog premijera Haim Ramon zaprijetio je u utorak da će Izrael prekinuti dovod struje, vode i goriva u Pojas Gaze ako ne prestanu raketni napadi palestinskih ekstremista na izraelsku teritoriju.

Ramon je za najtiražniji izraelski list Jediot Ahronot objasnio da je nezamisliv nastavak snabdijevanja dok su izraelski građani mete raketa.

Izraelski ministar za ekologiju Gideon Ezra je naglasio da on podržava takvu mjeru.

"Nećemo nastaviti da ih snabdjevamo 'kiseonikom' u vidu struje, goriva i vode dok oni pokušavaju ubijati našu djecu," kazao je Ramon.

Poziv da se ukine struja, voda i gorivo se smatra alternativom ili u slučaju da ne uspije, uvodom u izraelski vojni upad u Pojas Gaze, komentiraju izraelski mediji, prenio je Tanjug.

Premijer Ehud Olmert zaprijetio je u ponedjeljak da Izrael neće ostati ravnodušan u suočavanju s nastavkom raketiranja s područja koje sada kontrolira radikalni islamistički Hamas.

"Instrukcija je data vojsci da uništi svaku rampu za rakete 'qasam' i svakoga ko je umiješan u napade na građane Izraela", kazao je Olmert.

Islamski džihad je prethodno preuzeo odgovornost za sedam raketa ispaljenih na jug Izraela, od kojih je jedna pala blizu obdaništa u pograničnom gradu Sderotu i izazvala šok i paniku.

Zbog svakodnevih raketnih napada udruženje roditelja iz grada je odlučilo da do daljnjega ne šalje djecu u škole. Ono zahtijeva da učenici budu smješteni u škole izvan dometa raketa dok postojeće školske zgrade ne budu ojačane protiv raketa.

Sderot je samo nekoliko kilometara udaljen od granice Pojasa Gaze i česta je meta raketnih napada. Eksplozije raketa rijetko izazivaju povrede i štetu ali su za sedam godina usmrtile 12 Izraelaca i unose nemir među stanovnike.