Humanitarni koridor otvoren
0

Izrael prekida bombardiranje na tri sata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska vojska prekidat će od srijede bombardiranje Gaze svakog dana po tri sata, izjavio je vojni glasnogovornik.

"Odlučeno je da se prekine s bombardiranjem Gaze između 11 i 14 sati po srednjoevropskom vremenu svakog dana počev od danas", izjavio je glasnogovornik.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Izrael prihvatio otvaranje humanitarnog koridora u pojasu Gaze, izloženom masovnom bombardiranju, u kojemu je dan ranije u UN-ovoj školi ubijeno 40 Palestinaca.

Kabinet premijera Ehuda Olmerta objavio je u srijedu da će Izrael otvoriti humanitarni koridor "kako bi spriječio humanitarnu krizu u pojasu Gaze".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice informirana je o ovoj odluci.

Agencije Ujedinjenih naroda i humanitarne organizacije osudile su "potpunu" humanitarnu krizu u pojasu Gaze, siromašnom i prenaseljenom teritoriju, čije se stanovništvo našlo u klopci jer ne može pobjeći a hitna pomoć ne stiže zbog sukoba.

Ofanziva je izazvala tešku nestašicu hrane, goriva, vode kao i prekid u snabdijevanju strujom.

Izraelska ofanziva koštala je života najmanje 680 Palestinaca a oko 3.000 je povrijeđeno od 27. decembra, prema hitnim palestinskim službama.

U utorak su bombardirane tri škole koje su pod okriljem Ujedinjenih naroda, u okviru programa pomoći palestinskim izbjeglicama (UNRWA), a u kojima su se sklonili deseci civila.