Prijava Južne Afrike
29

Izrael pred Međunarodnim sudom pravde: Hoće li se dokazati da je izvršen genocid nad Palestincima?

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pravna rasprava o ratu u Gazi počinje danas u Hagu te će Međunarodni sud pravde (ICJ) razmotriti argumente u kojima se navodi da je Izrael počinio genocid nad Palestincima na toj teritoriji.

Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda UN-a da hitno djeluje kako bi zaštitio od teške i nepopravljive štete prema palestinskom narodu pozivajući se na konvenciju o genocidu koja se i dalje nekažnjeno krši.

Od Hamasovog napada 7. oktobra Izrael je, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, ubio više od 23.000 Palestinaca, od kojih 70 posto čine žene ili djeca.

U svojoj pisanoj molbi Međunarodnom sudu pravde na 84 stranice Južna Afrika je rekla:

"Propusti Izraela na koje se žali Južna Afrika su genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe."

Slučajevi dokazivanja genocida mogu potrajati godinama, ali Južna Afrika traži od suda da brzo provede privremene mjere i "naredi Izraelu da prestane ubijati i nanositi ozbiljne mentalne i tjelesne povrede palestinskom narodu u Gazi.

Pravni timovi obje strane imat će oko tri sata da iznesu svoje argumente pri čemu će Južna Afrika biti saslušana danas, a Izrael sutra.

Presuda će biti donesena u roku od nekoliko sedmica, a Izrael je prijavu nazvao neosnovanom.