Svijet
0

Izrael poziva na pooštravanje sankcija Iranu

FENA
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni pozvala je u četvrtak na pooštravanje međunarodnih sankcija Iranu podrazumijevajući i privatni sektor.

"Sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nisu dovoljne, treba ih pojačati, učiniti efikasnijim pridružujući im privatni sektor", izjavila je Livni za državni radio.

"Privatni sektor treba da prekine trgovinu s Iranom, iako je to protiv njegovog interesa, jer svijet ne može prihvatiti da se zemlja kao što je Iran domogne nukleranog oružja", dodala je ministrica.

Bivši izrealski premijer Benjamin Netanyahu, lider desnice u opoziciji, precizirao je na jednoj konferenciji u Međunarodnome protuterorističkom institutu u Herzliyi, u predgrađu Tel Aviva, da se osam američkih država sprema usvojiti zakone koji zabranjuju fondovima da investiraju u neke firme u Iranu, kako bi uvjerili Teheran da treba obustaviti nuklearni programa.

Na pitanje da li je Iran u svome nuklernom programu došao do tačke nakon koje nema povratka, Livni je kazala da "nas Iran pokušava uvjeriti kako je prekasno".

"Vrijeme radi protiv nas, svijet više sebi ne može dopustiti da čeka", kazala je Tzipi Livni.