Svijet
0

Izrael poslao rezerviste u pojas Gaze

FENA
Izrael je potvrdio u ponedjeljak da su rezervne jedinice poslane u pojas Gaze dok njegova ofanziva na toj teritoriji ulazi u sedamnaesti dan.

Vojni zvaničnici negirali su, međutim, da to znači novu faza u izraelskoj ofanzivi protiv Hamasovih ekstremista.

Ranije je premijer Ehud Olmert izjavio da je Izrael blizu ostvarenja svojih vojnih ciljeva i da će se operacija nastaviti.

Izrael je saopćio da je izveo 12 zračnih udara tokom noći. Javljeno je o jednom raketnom napadu u ponedjeljak ujutro ali ni o jednom tokom noći.

Ranijih noći zabilježeno je i do 60 izraelskih udara u napadima prije zore.

Skoro 900 stanovnika Gaze je ubijeno tokom sukoba, saopćilo je palestinsko medicinsko osoblje. Izrael tvrdi da je 13 vojnika poginulo u operaciji.

Skoro 40 ljudi ubijeno je širom Gaze u nedjelju, saopćili su palestinski uizvori - od kojih 17 u gradu Gazi dok su izraelski vojnici učestvovali u žestokim borbama nadomak grada.

Izrael se nada da će obim njegove operacije uveliko smanjiti broj projektila ispaljenih iz Gaze na južni Izrael, istovremeno slabeći podršku Hamasu.

Potvrđujući slanje rezervista, glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev izjavio je za BBC da su rezervisti pozvani "prije nekoliko dana" kako bi ojačali redovne vojne snage.

Izraelska vojska saopćila je da su rezervisti poslani radi osvježenja trupa koje su trenutno u akciji u Gazi, ali da to još ne predstavlja eskalaciju ofanzive.

Brigadni general Avi Benayahu, glavni vojni glasnogovornik, izjavio je da je još na hiljade rezervista - koji bi trebali činiti novu, proširenu, fazu u kopnenoj operaciji - na obuci i da još nisu razmješteni.