Svijet
0

VIDEO / Izrael: Poslanica Kneseta prosula vodu na kolegu tokom svađe

FENA
Članica Kneseta - izraelskog parlamenta Anastazija Mihaeli (iz nacionalistčke partije Izrael naš dom) prosula je čašu vode na kolegu Raleba Mađadelea iz Laburističke partije tokom svađe koja je izbila između njih na žučnoj debati u parlamentarnom odboru za obrazovanje.

Svađa je buknula kada je poslanik Dani Danon iz vladajućeg konzervativnog Likuda pozvao na smjenu direktora jedne škole na jugu Izraela koji je predvodio učenike u maršu za ljudska prava održanom prošlog mjeseca u Tel Avivu.

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja je kritikovalo tu školu koju pohađaju izraelski Arapi. Mihaeli je viknula na Mađadelea izraelskog Arapina:

"Vi marširate protiv države. Začepi usta“, na šta je on odgovorio da to neće učiniti i da neće dozvoliti da fašizam prevlada u Knesetu, što je ona ocijenila kao znak nepoštovanja prema statusu žena u parlamentu. U jednom trenutku izgledalo je da će Mihaeli izaći iz prostorije da bi se smirila ali je ona tada sipala vodu na kolegu i potom bijesno izašla.

"Ovo sve govori. Siguran sam da nećete tolerisati tako divlje i fašističko ponašanje", rekao je Mađadele predsjedavjućem odbora, najavivši da će se obratiti etičkom odboru.

Izraelski mediji podsjećaju da ovo nije prvi put da je Mihaeli umiješana u takav sukob s drugim članom Kneseta. Prošle godine, za vrijeme takođe žučne debate o flotili brodova koji su pokušali da probiju izraelsku blokadu pojasa Gaze, ona je stala na put drugoj članici Kneseta Hanin Zuabi, kada je htijela da se obrati plenumu. Potom je pokušala silom da spriječi da Zuabi govori, blokirajući joj mikrofon.

Mihaeli je ukorena jer je fizički ometala govor koleginice dok se Zuabi suočila sa sankcijama jer je učestvovala u flotili.