Svijet
0

Izrael ponovo zatvorio granicu s Gazom zbog raketiranja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio je da se u utorak ujutro zatvori većina graničnih prijelaza prema Gazi za transport robe jer su u ponedjeljak uvečer dvije rakete tipa "qassam" ispaljene s te palestinske teritorije pale na jug Izraela.

Izraelski sigurnosni zvaničnici su rekli kako je to jasan signal Hamasu koji kontrolira Gazu da Izrael ne može ignorirati ponovljeno kršenje prekida vatre.

Od početka prekida vatre 19. juna bar desetak raketa i veći broj minobacačkih mina je ispaljen na Izrael. U tim napadima su lakše povrijeđene dvije Izraelke, ali štete uglavnom nije bilo.

"Trenutno mi odgovaramo (na kršenje) zatvaranjem prijelaza, ali ako bude potrebno, odgovorit ćemo drugačije," izjavio je jedan izraelski zvaničnik.

Na osnovu dogovora o primirju, kome je posredovao Egipat, od Izraela se očekivalo da poveća količinu robe koja se isporučuje osiromašenom palestinskom području na obali Sredozemnog mora, u nedjelju, ali se zbog raketnih napada sve poremetilo.

"Ispunili bismo svoje obaveze da je primirje održano, ali je Hamas izabrao da ga prekrši," navode izraelski sigurnosni zvaničnici, prenijele su agencije.

Vođe Hamasa, međutim, optužuju Izrael da krši prekid vatre zatvaranjem granica.

Izraelski vojni izvori su rekli da je primirje osjetljivo i da je jasno da zatvaranje graničnih prijelaza samo povećava napetost.