Financial Times
0

Izrael ponavlja istu grešku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski listovi u subotu se osvrću na nastavak nasilja u Gazi i mogućnost izraelske kopnene ofanzive. Times na naslovnoj strani donosi fotografiju izraelskih vojnika koji u tenkovima čekaju na granici Gaze.

The Indipenendent prenosi da je odlazeći američki državni sekretar Condoleezza Rice objavila da neće ići u planiranu posjetu Bliskom istoku, što dodatno ojačava spekulacije da Bushova administracija očekuje izraelsku invaziju, prenosi BBC.

Ali, izraelski pokušaj da vojnom silom prisili Hamas na prekid vatre je osuđen na neuspjeh, prenosi Financial Times mišljenje međunarodnog stručnjaka za Bliski istok Alistaira Cookea.

Izrael ponavlja iste greške kao i 2006. u ratu protiv Hezbolaha, smatra Cooke, kad je ova organizacija, ispaljujući rakete na izraelsku teritoriju također prisilila Izrael na rizičnu kopnenu ofanzivu.

Izraelsko rukovodstvo je tada bilo podijeljeno oko toka i cilja vojne akcije, a slična situacija je i sada, kad politički lideri pokušavaju da izvuku maksimalnu političku dobit od ovog konflikta, uoči općih izbora sljedećeg mjeseca.

Međusobni odnosi između izraelskog premijera, ministra odbrane i ministra inozemnih poslova su toliko loši da je jedan liberalni izraelski list juče otvoreno pozvao na "prekid vatre u izraelskom političkom vrhu", prenosi Financial Times.