Svijet
0

Izrael pokrenuo veliku ofanzivu na Balbek

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelske snage su u srijedu rano ujutru zarobile nekoliko boraca Hezbollaha u okviru velikog napada u okolini Balbeka u Libanu, više od stotinu kilometara sjeverno od libansko-izraelske granice.

Oštre borbe su vođene kod jedne bolnice nedaleko od Balbeka, gdje su izraelski komandosi dopremljeni helikopterima, javio je BBC.

Ovaj napad je uslijedio poslije oštrih pješadijskih borbi vođenih u južnom Libanu u utorak.

Libanski sigurnosni izvori kažu da je izraelska operacija počela s nekoliko zračnih napada i da je od tada veliki broj aviona viđen u tom dijelu Libana.

Balbek je jako uporište Hezbollaha u dolini Bekaa, a izraelska vojska je saopćila na početku ove vojne akcije da nema komentar o borbama kod Balbeka.

[SLIKA]1[/SLIKA] Balbek

Pješadija je uz artiljerijsku i zračnu podršku iz nekoliko pravaca ušla u utorak na libansku teritoriju u nastojanju da, prije nego što pritisci za prekid vatre postanu neizdrživi, potisne protivnika.

U najnovijim sukobima u području Ayta al Shaaba i Kfar Kile poginulo je, kako tvrde izraelske snage, dvadeset pripadnika Hezbollaha.

Žrtava, prema izvještajima medija, ima na obe strane - navodno su ubijena i trojica izrealskih vojnika a izraelski izvori govore o 400 mrtvih na strani Hezbollaha od početka sukoba prije tri sedmice.

Hezbollah odbacuje ove podatke kao netačne, a potvrdio je da je u pomenutom području došlo do teških borbi, ali dodaje i kako su njegovi pripadnici uspjeli da odbiju "pokušaje izraelske armije da osvoji jedno strateški važno uzvišenje".

Izraelska vojska saopćila je da su meta najnovijih zračnih napada bila uglavnom skrovišta pripadnika Hezbollaha, lansirne tačke s kojih se ispaljuju rakete na teritoriju Izraela, kao i put u dolini Bekaa, na istoku Libana, kojim Hezbollahu stižu isporuke oružja.

Izraelci tvrde da su od početka ofanzive likvidirali 400 boraca Hezbolaha. Ministar odbrane Amir Peretz objasnio je ciljeve najnovijih dejstava njegovih snaga.

[SLIKA]2[/SLIKA] Amir Peretz

"Naredni dani odredit će, kako raspoloženje javnog mnijenja, tako i izglede da će se ikada više jedna teroristička organizacija usuditi da povrijedi Izraelce na njihovoj zemlji. Naš cilj je da na terenu stvorimo novu realnost, tako da će, kad međunarodne snage dođu, postojati uvjeti da njihova misija bude uspješna", rekao je on.

[SLIKA]3[/SLIKA] Condoleeza Rice

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je u utorak kasno uveče po američkom vremenu, još jednom govorila o mogućnosti primirja u Libanu za nekoliko dana, ali je potpredsjednik izraelske vlade nagovijestio da će se na primirje čekati duže.