Svijet
0

Izrael pojačao ofanzivu na pojas Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvojica visokih aktivista Hamasa Hussam Hamdan i Muhammed Hillo poginuli su u nedjelju u izraelskom zračnom udaru na Khan Younis, u trenutku pojačanih izraelskih napada na pojas Gaze, javili su izraelski mediji.

Oni su naveli da su Hamdan i Hillo bili odgovorni za ispaljivanje raketa na jug Izraela, kao i za specijalne jedinice Hamasa u pojasu Gaze.

Izvještaji izraelskih medija o njihovoj pogibiji nisu zvanično potvrđeni pa se ne isključuje mogućnost da su samo ranjeni. Novinarima je i dalje zabranjen pristup u pojas Gaze, tako da informacija iz prve ruke nema.

U međuvremenu su se izraelske kopnene snage sukobile s naoružanim Palestincima nadomak grada Gaze. Očevici su naveli da se čuju eksplozije i da je najmanje pet Palestinaca poginulo u granatiranju trgovačkog centra u srcu grada.

Lokalni stanovnici su vidjeli brojne tenkove i buldožere u području između grada Gaze i bivšeg jevrejskog naselja Netzarim, evakuisanog kada i ostala jevrejska naselja, sredinom 2005. godine.

Podaci o broju žrtava na palestinskoj strani variraju. Izaelska armija navodi da je ubila nekoliko desetina hamasovaca. Zvaničnici u bolnici u pojasu Gaze, međutim, tvrde da je najviše poginulih civila - najmanje 19 ili 20, ukjučujući i 12- godišnju djevojčicu i petoro članova jedne porodice.

Zbog novih žrtava, broj poginulih u pojasu Gaze povećao se na više od 500, od početka zračnih udara 27. decembra.

Stanovnici malog mjesta Al Atthara rekli su da vojnici idu od kuće do kuće, probijajući eksplozivom rupe na zidu. Većina kuća je napuštena jer su stanari pobjegli.

Na izraelskoj strani je još sinoć, na početku kopnene ofanzive, ranjeno oko 30 vojnika, među njima dvojica teško.

U zoru se nad pojasom Gaze dizao gust crni dim, pogotovo na sjeveru. Izraelski vojni konvoj praćen podrškom helikoptera iz zraka ušao je na sjever tog područja na četiri mjesta, javljaju mediji.

Hamasovci su se suprotstavili tenkovima raketnom i minobacačkom vatrom. Vojnici su se osim na domaku grada Gaze sukobili s naoružanim Palestincima oko Beit Lahiyje i izbjegličkog logora Jabalia.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je ranije da je kopnena operacija poslije osam dana udara iz zraka i sa mora na ciljeve Hamasa bila neizbježna, kako bi se zaustavili raketni i minobacački napadi na jug Izraela. Za sada ti napadi još uvek traju, ali Olmert tvrdi da neće dopustiti da izbije humanitarna kriza u Gazi i da palestinski narod nije neprijatelj Izraela.

U telefonskom razgovoru s britanskim šefom diplomatije Davidom Milibandom, izraelski ministar odbrane Ehud Barak naglasio je da se Izrael nada da neće izbiti sukobi i na drugom, sjevernom frontu na granici s Libanom.

"Pratimo situaciju na sjevernom frontu, također, a nemamo namjeru da tu uđemo sukob", kazao je Barak misleći na sukob s proiranskim Hezbollahom.

On je obavijestio američkog kolegu Roberta Gatesa o događajimama u operaciji "Čvrsto olovo" koja je prošle noći prerasla i u kopnenu. Barak je rekao i da će se ofanziva širiti dokle god je neophodno da bi se zaustavile neprijateljske akcije protiv Izraela.