Svijet
7

Izrael pojačao napade, Gaza izložena najjačem granatiranju dosad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je proširio svoju ofanzivu protiv Hamasa, a Gaza je izložena najjačoj artiljerijskoj vatri dosad, 13. dan otkako je Izrael započeo svoje napade.

Izraelska vojska je potvrdila da su angažovali dodatne snage u borbi "protiv terora". Četiri Palestinca su poginula, uključujući dvoje djece i sina višeg dužnosnika Hamasa u novim vazdušnim napadima u nedjelju.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon treba da se sastane u Kataru sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Njegova posjeta je dio regionalne turneje s ciljem da se okonča nasilje. No, broj poginulih nastavio je rasti tokom vikenda, te je sada ubijeno više od 350 Palestinaca, od kojih su većina civili, piše BBC.

Na drugoj strani, od 8. jula kada je Izrael počeo napade, poginulo je pet izraelskih vojnika te dva civila.

Izraelska vojska u četvrtak je poslala kopnene trupe na Gazu, nakon što su deset dana pucali iz zraka i sa mora kako bi zaustavili artiljerijsku paljbu iz Gaze. Izraelci ističu kako su pojačali napade da bi vratili sigurnost i stabilnost izraelskim građanima.

U međuvremenu, UN je upozorio da ponestaje zaliha za pomoć za više od 50.000 Palestinaca koji su se sklonili u škole u Gazi.

U toku su diplomatski napori da se osigura prekid vatre. Katar će biti domaćin sastanka palestinskog predsjednika Abbas i Ban Ki-moona, nakon čega će generalni sekretar UN-a nastaviti svoju turneju u Kuvajtu, Egiptu, Izraelu, Palestini i Jordanu.