Svijet
0

Izrael: Pogođeno na stotine meta u Libanu

FENA
Izrael je pogodio na stotine meta u Libanu u okviru svojih napora da dođe do oslobađanja dvojice vojnika koje su zarobili gerilci Hezbollaha, saopćio je u četvrtak vodeći izraelski general.

Izrael je intenzivirao svoje napade na Liban u četvrtak bomobardujući bejrutski aerodrom i dvije baze libanske vojske u blizini sirijske granice, te nametnuo pomorsku blokadu. Više od 50 ljudi ubijeno je u nasilju koje je uslijedilo nakon što su Hezbollahovi militanti zarobili dvojicu izraelskih vojnika, javio je AP.

Borbeni avioni napravili su kratere na pisti bejrutskoga međunarodnog aerodroma i dvije vojne baze u napadima koji bi mogli uvući libansku vojsku u sukob.

Izrael posjeduje informaciju da libanski gerilci dvojicu zarobljenih izraelskih vojnika pokušavaju prebaciti u Iran, saopćio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mark Regev, koji nije otkrio izvor te informacije.

Obraćajući se novinarima, general major Udi Adam, zapovjednik izraelske sjeverne komande, izjavio je kako je Izarel napao infrastrukturu u Libanu koja je sadržavala raketne i ostale arsenale koji pripadaju Hezbollahu.

Hezbollahovi gerilci pokrenuli su više od 80 raketnih i minobacačkih napada na Izrael u četvrtak. "Vjerujem da ćemo s vremenom biti u stanju da se potpuno oslobodimo ove prijetnje", kazao je Adam.

Također je izjavio kako vojska ne odbacuje slanje kopnenih trupa u Liban.