Zaštita na duži rok
0

Izrael počeo vakcinisati i petogodišnjake protiv koronavirusa

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Izrael je u ponedjeljak počeo s uvođenjem Pfizer/BioNtech vakcina protiv koronavirusa za djecu od 5 do 11 godina u nadi da će suzbiti nedavni porast zaraze koronavirusom u ovoj zemlji.

Četvrti val infekcija koji je pogodio Izrael u junu počeo je da jenjava u septembru. Ali u protekle dvije sedmice "R", ili stopa reprodukcije virusa, koja je dva mjeseca ostala ispod jedan, počela je da se penje i sada je prešla taj prag, što ukazuje da bi se virus ponovo mogao eksponencijalno širiti, prenosi Reuters.

Dnevni slučajevi su također porasli u posljednjih nekoliko dana, s polovinom potvrđenih infekcija trenutno među djecom od 11 godina i mlađom.

Dječja akcija vakcinacije počela je u jučer na trgu u Tel Avivu, gdje je mali broj roditelja tiho stajao u redu sa svojom djecom kako bi dobili vakcine. Kampanja je danas krenula širom zemlje.

Izraelska populacija od 9,4 miliona je relativno mlada, sa oko 1,2 miliona dece u starosnoj grupi od 5 do 11 godina. Prema podacima Ministarstva zdravlja, ta grupa je do novembra činila više od trećine novih slučajeva. Naučnici i zvaničnici sumnjaju da zemlja može dostići "imunitet stada" ako se djeca ne vakcinišu.

Kreatori politike također kažu da je vakcinacija mlađe djece prvenstveno namijenjeno zaštiti njihovog zdravlja, a ne samo zaustavljanju prenosa virusa.

U protekloj sedmici naglasili su da, iako su komplikacije od infekcije koronavirusom rijetko teške među malom djecom i mnoga ne pokazuju nikakve simptome, on može nositi rizike na duži rok.

Izraelsko ministarstvo zdravlja procjenjuje da će jedno od 3.500 djece zaražene koronavirusom kasnije razviti multisistemski inflamatorni sindrom kod djece (MIS-C) u kojem se upale dijelovi tijela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu i gastrointestinalne organe. Većina djece koja pate od ovog stanja zahtijevaju intenzivnu njegu i 1-2 posto umre.