{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael planira gradnju 740 kuća na okupiranoj zemlji u okolini Jerusalema

F
23.12.2007. u 12:35
0
0
Izrael planira gradnju 740 kuća na okupiranoj zemlji u okolini Jerusalema
0
Izrael planira gradnju 740 kuća na okupiranoj zemlji u okolini Jerusalema
Izraelsko ministarstvo gradnje saopćilo je u nedjelju kako je predložilo izgradnju oko 740 novih domova na okupiranoj zemlji u blizini Jerusalema u narednoj godini, u potezu koji bi mogao prekinuti tek pokrenute mirovne pregovore s Palestinicima.
Pitanje gradnje izraelskih naselja u području Jerusalema bacilo je sjenu na pregovore između Izraela i Palestinaca pokrenute na miroivnoj konferenciji prošlog mjeseca u Annapolisu.

Prva runda prregovora nakon Annapolisa otvorena je u neskladnom tonu ovog mjeseca nakon što su Palestinci zahtijevali da Izrael odbaci planove za izgradnju oko 300 novih domova u podrulčju u blizini Jerusalema Izraelcima poznatom kao Har Homa a Palestincima kao Abu Ghneim, javio je Reuters.

Novih 740 kuća uključeno je u budžet za 2008. godinu ministarstva gradnje, saopćili su zvaničnici u ministarstvu. Predlog zahtijeva čeka usvajanje u parlamentu.

Predlog ministarstva gradnje uključuje oko 25 miliona dolara za gradnju 500 kuća u Har Homi i 240 u naselju Maale Admium u blizini Jerusalema.

Prošlogodišnji budžet ministarstva omogućio je gradnju skoro 1.000 kuća u ista dva naselja.

"Nismo upoznati s bilo kakvom novom odlukom o gradnji u Maale Admiumu", izjavio je Mark Regev, portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Što se tiče gradnje u Har Homi, Regev je izjavio da je to unutar postojećeg građevinskog područja i da se ono smatra dijelom Jerusalema. "Ono ima drugačiji pravni status", kazao je.

Palestinci osporavaju takve izraelske tvrdnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: