Svijet
0

Izrael planira gradnju 740 kuća na okupiranoj zemlji u okolini Jerusalema

FENA
Izraelsko ministarstvo gradnje saopćilo je u nedjelju kako je predložilo izgradnju oko 740 novih domova na okupiranoj zemlji u blizini Jerusalema u narednoj godini, u potezu koji bi mogao prekinuti tek pokrenute mirovne pregovore s Palestinicima.

Pitanje gradnje izraelskih naselja u području Jerusalema bacilo je sjenu na pregovore između Izraela i Palestinaca pokrenute na miroivnoj konferenciji prošlog mjeseca u Annapolisu.

Prva runda prregovora nakon Annapolisa otvorena je u neskladnom tonu ovog mjeseca nakon što su Palestinci zahtijevali da Izrael odbaci planove za izgradnju oko 300 novih domova u podrulčju u blizini Jerusalema Izraelcima poznatom kao Har Homa a Palestincima kao Abu Ghneim, javio je Reuters.

Novih 740 kuća uključeno je u budžet za 2008. godinu ministarstva gradnje, saopćili su zvaničnici u ministarstvu. Predlog zahtijeva čeka usvajanje u parlamentu.

Predlog ministarstva gradnje uključuje oko 25 miliona dolara za gradnju 500 kuća u Har Homi i 240 u naselju Maale Admium u blizini Jerusalema.

Prošlogodišnji budžet ministarstva omogućio je gradnju skoro 1.000 kuća u ista dva naselja.

"Nismo upoznati s bilo kakvom novom odlukom o gradnji u Maale Admiumu", izjavio je Mark Regev, portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Što se tiče gradnje u Har Homi, Regev je izjavio da je to unutar postojećeg građevinskog područja i da se ono smatra dijelom Jerusalema. "Ono ima drugačiji pravni status", kazao je.

Palestinci osporavaju takve izraelske tvrdnje.