Svijet
0

Izrael osudio Ahmadinejadove riječi mržnje

FENA
Izrael je osudio riječi mržnje Mahmuda Ahmadinejada nakon što je u petak iranski predsjednik ponovo napao židovsku državu.

"Riječi mržnje iranskog lidera treba da ojačaju odlučnost međunarodne zajednice da spriječi Iran u izradi atomskog oružja", izjvio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

Ahmadinejad je u petak ponovo verbalno napao Izrael osuđujući ga i optužujući da se služi holokaustom kao izgovorom za "genocid" nad Palestincima.

On je govorio povodom Dana Al-Qodsa (Jerusalema) koji je imam Homeini odredio 1979. godne na početku islamske revolucije i koji se obilježava jednom godišnje, kada deseci hljada Iranaca demonstriraju u Teheranu protiv Izraela.

Iranski predsjednik je izjavio da se nastavlja borba za oslobođenje Palestine" i doveo u pitanje veliki broj žrtava holokausta.

"Oni su sakralizirali holokaust i ne dopuštaju nikome da postavlja pitanja. Izgovarajući se holokaustom, dopuštaju svaki zločin", kazao je.

"Evropljani ne mogu podnijeti cioniste u vlastitoj kući te ih nameću narodima naše regije. Dajte im široka prostranstva Kanade i Aljaske, pa neka tamo stvore svoju državu", rekao je.