Svijet
0

Izrael oslobodio 224 Palestinca iz zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je u ponedjeljak oslobodio 224 palestinska zatvorenika u gesti dobre volje prema umjerenom palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, a oduševljeni zatočenici mahali su palestinskim zastavama i skakali po krovu jednog od autobusa koji su ih vozili u slobodu, izvještavaju agencije.

Izrael drži više od 8.000 palestinskih zatvorenika a njihova sudbina je krajnje emotivno pitanje za Palestince. Većina Palestinaca ima svoje najbliže u izraelskim zatvorima i smatra njihovo oslobađanje testom izraelske spremnosti na mir. Mnogi Izraelci ne gledaju blagonaklono na ideju oslobađanja Palestinaca umiješanih u nasilje.

Tokom protekle godine izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su završeni bez ikakvog napretka izraelski premijer Ehud Olmert je odobravao oslobađanje manjih grupa zatvorenika kako bi pokazao dobru volju i pomogao Abasau u zadobijanju podrške. Mnogi Palestinci, ipak, smatraju ta oslobađanja premalima da bi imala značaj.

Suparnik palestinskog predsjednika, islamistički Hamas, drži izraelskog vojnika od 2006. i pokušava za njegovo oslobađanje dobiti slobodu za stotine palestinskih zatvorenika u okviru razmjene.

Autobusi koji su prevozili zatvorenike, uglavnom iz Abasova pokreta Fatah, odvezli su se iz izraelskog zatvorskog logora na Zapadnu obalu u ponedjeljak do obližnje vojne kontrolne tačke gdje ih je stotine nestrpljivih srodnika čekalo kako bi ih zagrlilo, javio je AP.

Osamnaest ostalih zatvorenika trebalo bi biti pušteno na prijelazu u pojas Gaze.

Izrael je prvobitno trebao osloboditi 227 Palestinaca. Glasnogovornik Izraelske zatvorske službe Yaron Zamir, ipak, izjavio je da su samo 224 oslobođena i da se puštanje ostalih još razmatra.