Svijet
0

Izrael oslobađa u petak ujutro 256 palestinskih zatvorenika

FENA
Izrael će u petak ujutro osloboditi 256 palestinskih zatvorenika koji će potom biti odvedeni u Ramallah na Zapadnoj obali, gdje će ih primiti predsjednik Mahmud Abbas, saopćili su u četvrtak izraelski i palestinski izvori.

Prema izraelskoj zatvorskoj administraciji, 250 zatvorenika okupljeno je posljednjih dana u zatvoru Ketziot, u pustinji Neguev, odakle će u petak ujutro biti dovedeni do vojnog punkta Beitunya, gdje se očkuju oko 9 sati.

Među grupom palestinskih zatvorenika ima šest žena koje će biti oslobođene iz zatvora Hasharon u regonu Tel-Aviva, a koje će stići također do punkta Beitunya, precizirao je glasnogovornik zatvorske administracije Jan Domnitz.

Odatle će zatvorenici krenuti prema Muqtadi, glavnom štabu Palestinske samouprave u Ramallahu, gdje će ih primiti predsjednik Mahmud Abbas, saopćili su palestinski izvori.

Oslobođeni zatvorenici, koji uglavnom pripadaju pokretu Fatah, nakon susreta s Abbasom obići će grob Yassera Arafata u dvorištu Muqtade.

Na spisku zatvorenika koji izdržavaju najtežu kaznu nalazi se i Muhannad Jaradat, koji je u zatvoru od 1989. a osuđen je na 20 godina zatvora. Njegova kazna ističe u septembru 2009.

Ukupno se oko 11.000 Palestinaca nalazi po zatvorima u Izraelu.