Nakon tužbe u Hagu
48

Izrael optužio Južnu Afriku da je "legalna ruka Hamasa": Svjedoci smo najvećeg licemjerja u historiji

L. S.
Članovi izraelske delegacije na konferenciji za novinare nakon okončanja postupka za genocid (Foto: EPA-EFE)
Članovi izraelske delegacije na konferenciji za novinare nakon okončanja postupka za genocid (Foto: EPA-EFE)
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Južnu Afriku da je "legalna ruka" palestinske militantne grupe Hamas, nakon jučerašnje pravne rasprave u Hagu kojom se pokušava dokazati da je izvršen genocid nad Palestincima u Gazi.
Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda Ujedinjenih nacija (UN) da hitno djeluje kako bi zaštitio od teške i nepopravljive štete prema palestinskom narodu pozivajući se na konvenciju o genocidu koja se i dalje nekažnjeno krši.

Međutim, Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, u saopštenju za javnost opisao je djelovanje Južne Afrike kao licemjerje.

"Danas smo bili svjedoci jedne od najvećih manifestacija licemjerja u historiji, praćene nizom lažnih i neutemeljenih tvrdnji. Južna Afrika, koja funkcionira kao legalna ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi nakon masakra 7. oktobra i potpuno zanemarila činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, ubijali, pogubljivali, masakrirali, silovali i otimali izraelske državljane. Jednostavno zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid", tvrdi on.

Izrael je izdao saopštenje kada je Međunarodni sud pravde otvorio ročišta o slučaju koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela.

"Južna Afrika nastoji dozvoliti Hamasu da se vrati kako bi počinio ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra, kako su izjavili njeni lider. Izrael će nastaviti štititi svoje građane u skladu s međunarodnim pravom, praveći razliku između terorista Hamasa i civilnog stanovništva", konstatirao je on.

Izraelski kopneni napad, zračni napadi i opsada pojasa Gaze do sada su ubili više od 23.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

Podsjećamo, pravni timovi obje strane imat će podjednako vremena da iznesu svoje argumente, otprilike tri sata. Pravnici Južne Afrike govorili su jučer, a izraelski će govoriti danas.