Svijet
0

Izrael odgovoran za većinu civilnih žrtava u Libanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina civila ubijenih u Libanu u sukobu između Hezbollaha i Izraela u ljeto 2006. žrtve su izraelskih napada "vođenih bez razlike", piše Human Right Watch (HRW) u izvještaju objavljenom u četvrtak.

"Veliki broj mrtvih među libanskim civilima je nastao jer Izrael nije poštivao osnovnu obavezu zakona rata, napraviti razliku između vojnih meta, koje mogu biti legitimno napadnute, i civila, koji ne smiju biti mete napada", navodi HRW.

"U svakom pogledu, Izrael je vodio rat s neodgovornom indiferentnošću što se tiče sudbine libanskih civila, kršeći zakone rata", navodi ova međunarodna organizacija u svom izvještaju na 247 strana.

Prema HRW-u, izraelski zračni napadi "vođeni bez razlike prouzrokovali su smrt oko 900 civila u Libanu" tokom rata između jula i augusta 2006.

"Izrael je djelovao kao da su svi civili odgovorili na njegove pozive da se evakuira južni dio Libana iako je znao da to oni nisu uradili", rekao je na konferenciji za štampu u Jerusalemu izvršni direktor HRW Kenneth Toth. "On nije ispunio svoj osnovni zadatak, da napravi jasnu razliku između vojnih meta i civila", dodao je on.

Izvještaj se temelji na istrazi o okolnostima u kojima je ubijeno 510 libanskih civila, među kojima najmanje 300 žena i djece.

On opovrgava izraelske tvrdnje koje govore da je veliki broj civilnih žrtava nastao kao posljedica jer je Hezbollah koristio stanovništvo kao "ljudski štit" tokom rata.

"U najvećem broju slučajeva, borci Hezbollaha su napustili naseljene zone na početku sukoba i Hezbollah je ispaljivao rakete s položaja koji su se nalazili van sela", naglašava HRW.

Hezbollah i libanska vlada su osudili ovaj izvještaj tvrdeći da je on iskrivio stvarnu sliku događaja.