Svijet
0

Izrael odbio Annanov zahtjev za ukidanjem blokade Libana

FENA
Izrael je u srijedu odbacio poziv generalnog sekretara UN-a Kofija Annana da ukine svoju šestosedmičnu zračnu i morsku blokadu Libana, saopćivši kako će podignuti opsadu tek kada se poslože svi elementi primirja.

Tokom jednosatnog razgovora s premijerom Ehudom Olmertom, Annan je insistirao na ukidanju blokade, nametnute nakon početka rata protiv Hezbollahovih gerilaca 12. jula, uglavnom se pozivajući na ekonomske razloge, javio je Reuters.

Na konferenciji za novinare nakon njihovog sastanka, Olmert je, međutim, odbio Annanov poziv, rekavši kako bi svako popuštanje pritiska nad libanskim lukama i zračnim prostorom zavisilo od pune provedbe UN-ove rezolucije 1701 koja je dovela do prekida vatre s Hezbollahom.

"Rezolucija je fiksirana ponuda i sve će biti provedeno, uključujući ukidanje blokade, u okviru pune provedbe njenih raznih članova", kazao je.

Olmert je bio podjednako oštar kada je reagirao na sugestiju Annana da bi Izrael trebao povući sve svoje vojnike iz južnog Libana u roku od "nekoliko dana ili sedmica" kada se 5.000 pripadnika međunarodnih snaga nađu na terenu.

"Izrael će se povući iz Libanona kada se rezolucija provede", izjavio je Olmert, nagovještavajući duži vremenski rok.

Annan, koji je u srijedu posjetio Jerusalem nakon posjete Libanu, pokušava osnažiti krhko dvosedmično promirje koje je okončalo 34-dnevni rat između Izraela i Hezbollaha. Njegov vrhunski prioritet je ukidanje blokade, prvenstveno iz ekonomskih razloga.

"To nije važno samo zbog ekonomskih posljedica koje će imati u zemlji nego je također bitno jer će osnažiti demokratsku vladu Libana za koju je Izrael u više navrata tvrtdio da mu ne stvara nikakve probleme", izjavio je Annan.