Svijet
0

Izrael odbacio Solanin prijedlog o priznavanju palestinske države

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je danas odbacio poziv EU da UN do određenog vremenskog roka priznaju palestinsku državu, čak i u slučaju da Izraelci i Palestinci ne postignu međusobni dogovor.

"Mirovni sporazum može biti postignut samo putem direktnih pregovora i ne može biti nametnut", rekao je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman.

Liberman je uputio komentar na govor koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana održao tokom vikenda u Londonu i u kojem je pozvao međunarodnu zajednicu da odredi vremenski rok za priznanje palestinske države.

"Nakon fiksnog vremenskog roka rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN treba  proglasiti usvajanje rješenja, kojim je predviđeno uspostavljanje  dvije države", rekao je Solana juče tokom predavanja u Londonu u vrijeme kada su pregovori između Izraela i Palestinaca u zastoju.

Zastupajući povratak Izraela u granice prije početka rata sa Egiptom, Sirijom i Jordanom 1967. godine tokom kojeg je zauzeo Zapadnu obalu, Solana je naglasio da bi posrednici trebalo da uspostave vremenski rok za postizanje mirovnog sporazuma.

Solana je dodao da bi u rješenje trebalo da spadaju pogranični parametri, izbjeglice, kontrola nad gradom Jerusalimom i bezbjednosni sporazumi.
  
Palestinci su saopštili da ne žele da pokreću mirovne pregovore osim u slučaju obustavljanja aktivnosti oko jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.
"Ukoliko strane učesnice u pregovorima ne mogu da se pridržavaju vremenskog okvira onda bi trebalo da bude predloženo rješenje, koje podržava međunarodna zajednica", rekao je Solana.