Svijet
0

Izrael odbacio poziv AI-a da sruši sigurnosnu barijeru

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski vicepremijer Shimon Perez odbacio je danas izvještaj Amnesty Internationala (AI) u kome se apeluje na Izrael da sruši sigurnosni zid prema Zapadnoj obali, naglasivši da su samoubilački bombaški napadi skoro sasvim zaustavljeni otkako je ta prepreka djelimično podignuta.

U izvještaju na 50 strana, objavljenom uoči 40-godišnjice Šestodnevnog rata, 1967. godine, AI je također pozvao Izrael da evakuira jevrejska naselja na Zapadnoj obali, a Palestince da okončaju napade na izraelske civile.

U tom ratu Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom od Jordana, pojas Gaze i Sinaj od Egipta i Golansku visiju do Sirije. Sinaj je vraćen Egiptu, na osnovu sporazuma o miru s Egiptom, sklopljenim 1979. godine Godine 1994. Izrael je potpisao mirovni sporazum i s Jordanom, a u ljeto 2005. se jednostrano povukao iz pojasa Gaze.

Perez je u izjavi za Radio Izrael istakao da je je dokazano da je barijera dobra prepreka za samoubice bombaše koji su dolazili sa Zapadne obale i dizali autobuse u zrak. Time su, kako je rekao, nanijeli "najteže štete za Izrael, zbog gubitka ljudskih života, i za Palestince, s ekonomske tačke gledišta".

Barijera se već prostire na preko 350 kilometara, a kada bude završena bit će duga više od 700. AI smatra da postoji rizik da se zbog toga izraelsko-palestinski sukob produži, umjesto da se okonča. Barijera se mjestimično sastoji od betonskog zida, a većim dijelom od bodljikave žice i rovova i Palestinci upozoravaju da na pojedinim mjestima zalazi duboko u Zapadnu obalu i da se radi o otimačini zemlje, na kojoj oni namjeravaju da proglase nezavisnu državu.

"Činjenica da otkako je ograda podignuta, to je skoro prestalo. Desetine, ako ne i stotine života je pošteđeno", kazao je Perez.

Direktorica AI u Velikoj Britaniji Kate Allen je ocijenila da legitimna zabrinutost Izraela za sigurnost ne može biti izgovor za kršenje međunaronog zakona i kolektivno kažnjavanje Palestinaca, imajući u vidu da je palestinska ekonomija praktično propala zbog oštrih restrikcija Izraela. Takvo stanje je samo doprinijelo širenju siromaštva i očaja među mladim Palestincima i pogodovalo da se radikalizuju, ocjenjuje AI.

Također se apeluje na Izrael da ukloni vojne i policijske punktove na Zapadnoj obali, zbog kojih oboljeli Palestinci umiru jer ne stižu na vrijeme u bolnicu." Suprotno zvaničnim tvrdnjama o sigurnosnim potrebama Izraela, kontrolni punktovi i ograničenja na putevima Zapadnoj obali postoje samo zbog jevrejskih naselja - koja su nelegalna", rekla je Allen.

I dok jevrejski naseljenici 100 kilometara puta na tom području prelaze za manje od dva sata, Palestincima je potreban čitav dan da pređu toliku razdaljinu, ako im je to uopće dozvoljeno. Kada barijera bude završena okružit će 12 palestinskih sela na Zapadnoj obali s više od 30.000 stanovnika, a preko pola miliona Palestinaca će živjeti manje od kilometra od barijere.

Perez međutim tvrdi "Izrael to nije uradio iz neke vrste kaprica. Ova zemlja ima pravo da brani život unutar nje, što je obaveza svake zemlje."