Priznanje Palestinske države
0

Izrael odbacio, Palestinci prihvatili Solanin prijedlog

FENA
Izrael je u ponedjeljak odbacio a Palestinci su pozdravili poziv vanjskopolitičkog šefa EU za UN-ovo priznanje palestinske države ukoliko pregovarači ne uspiju postići mirovni sporazum.

"Mir se mora izgraditi, ne nametati", izjavio je ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman za Izraelski radio, pitajući da li komentari Javiera Solane na predavanju u Londonu u subotu predstavljaju politiku Evropske unije.

"Uz svo dužno poštovanje prema Solani, on je pred penzijom i ne bismo trebali preuvličavati značaj njegove izjave", izjavio je Lieberman.

Solana je izjavio da bi posrednici trebvali odrediti vremenski okvir za izraelsko-palestinski mirovni sporazum i "ako strane ne budu u stanju da ga poštuju, onda bi se rješenje koje podrži međunarodna zajednica trebalo naći za stolom", prenosi Reuters.

"Nakon isteka tog roka, kazao je, rezolucija Vijeća siguzrnosti UN-a trebala bi proklamirati rješenje po principu dvije države" i priznati palestinsku državu kao punopravnu članicu Ujedinjenih nacija.

Upitan o Solaninom prijedlogu, vodeći palestinski pregovarač Saeb Erakat je izjavio:

"Mi nemamo primjedbi. Vrijeme je za međunarodnu zajednicu da Izrael perestane tretirati kao zemlju koja je iznad zakona".