Svijet
0

Izrael odbacio optužbe o zločinima protiv čovječnosti u Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je u srijedu odlučno odbacio izjavu jednog dužnosnika Ujedinjenih naroda koji je politiku Izraela protiv Palestinaca u Gazi poistovjetio sa "zločinom protiv čovječnosti".

"Njegovo saopćenje, koje pokazuje više protuizraelske propagande nego jezika istine, zadalo je težak udarac kredibilitetu toga eksperta", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ygal Palmor.

"U takvim uvjetima bolje se shvata zašto je taj ekspert do te mjere diskreditiran u očima organizacija za odbranu ljudskih prava u svijetu, kao i unutar visokih institucija UN-a", dodao je on.

U utorak je ekspert UN-a o ljudskim pravima na palestinskim teritorijama Richard Falk pozvao Ujedinjene narode da "provedu normu poznatu kao 'odgovornost zaštite" civilne populacije koja se kolektivno kažnjava politikama koje se poistovjećuju sa "zločinom protiv čovječnosti".

Izrael je meta "vala kritika dužnosnika UN-a, obično opreznih bez presedana, još od vremana aprthejda u Južnoj Africi", dodao je Falk, optuživši "sjedište da podržava sve to divljaštvo Izraela protiv Gaze"

Prema izraelskom glasnogovorniku, "situacija u Gazi je direktan rezultat nasilja Hamasa prema izraelskim civilima ali i prema palestinskome stanovništvu" od preuzimanja vlasti u pojasu Gaze od juna 2007.