|

Izrael odbacio Annanovu kritiku

Izrael odbacio Annanovu kritiku
0
F
FENA
21.7.2006. u 20:00
0
komentara
0

dijeljenja
Izrael odbacio Annanovu kritiku Izraelski ambasador pri UN-u Dan Gillerman
Izrael je odbacio zahtjev glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana za prekid vatre kada je izraelski ambasador pri UN-u Dan Gillerman nedvosmisleno dao na znanje da će vojne operacije biti nastavljene.
"Nastavit ćemo djelovati u Libanonu kako bismo bili sigurni da je uklonjen rak u srcu Libanona. Prilikom operacije raka ne prekida se upola posla, zašije pacijent i kaže 'živi s time dok te ne ubije'", kazao je Gillerman.

On je predbacio Annanu osim toga da nije spomenuo ulogu Sirije i Irana u sukobu. Diplomatija načelno može početi tek kad se obračuna s terorom, rekao je izraelski ambasador pri UN-u.

Prije toga je glavni tajnik UN-a oštro kritizirao izraelske vojne akcije u Libanonu: "U više izraelskih akcija ubijeni su libanonski civili i razorena infrastruktura. Iako Izrael ima pravo na samoobranu, pretjeranu primjenu sile mora se osuditi."

Annan je istovremeno predbacio Hezbollahu koji je u libanonskoj vladi da je čitavu naciju uzeo kao taoca, prenijele su agencije.

Pored UN-a, i Francuska i Rusija izjasnile su se za prekid vatre. Njemačka zastupa stajalište prihvaćeno na sastanku skupine G-8 da najprije budu oslobođeni izraelski vojnici i prestanu napadi Hezbollaha na izraelski teritorij prije nego što Izrael obustavi vojne operacije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.