Svijet
0

Izrael objavio planove gradnje stanova u istočnom Jerusalemu

FENA
Izrael planira izgraditi 1.100 novih stanova za Izraelce u istočnom Jerusalemu, izjavio je u utorak ministar u vladi, razbješnjujući Palestince koji žele to područje za prijestonicu svoje buduće države i dodatno slabeći mirovne pregovore.

Ministar za stanogradnju Zeev Boim izjavio je za Izraelski radio da je u toku gradnja 370 stanova u Har Homi i dodatnih 750 u Pisgat Zeevu, dvama jevrejskim četvrtima u istočnom Jerusalemu, javio je AP.

Objava od prije dva mjeseca da će Izrael izgraditi još 350 stanova u Har Homi poremetila je mirovne pregovore prije nego što su i počeli.

"Gradnja u Jerusalemu nastavlja se uobičajenim tempom", izjavila je Gali Cohen, glasnogovornica izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalem u bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao ga je, gradeći u njemu nove četvrti, u kojima sada živi 180.000 Izraelaca. Izrael ne smatra izgradnju u tom djelu grada aktivnošću doseljavanja, dok Palestinci i međunarodna zajednica to smatraju.

Očekuje se se da Izrael zadrži kvartove u istočnom Jerusalemu u mirovnom sporazumu, ali Palestinci još smatraju gradnju u tome dijelu grada potezom koji kompromitira konačni sporazum.

Olmert i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas postavili su decembar 2008. kao ciljni datum za postizanje sporazuma.

"Osuđujemo ove izraelske najave i još jednom tražimo od izraelske vlade da pruži šansu miru prekidajući sve aktivnosti na gradnji naselja", izjavio je u utorak vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Izraelski planovi gradnje slabe šanse za postizanje mirovnog sporazuma do kraja godine, kazao je Erekat.