Svijet
0

Izrael nije uspio "izbrisati" podršku Hamasu

FENA
Visoki Hamasov zvaničnik kazao je u nedjelju da Izrael nije uspio da "izbriše" prisustvo islamskog pokreta i podršku koju dobija, ne samo u Gazi nego i širom svijeta.

"Svi pokušaji da se iskorijeni ili izbriše pokret Hamas su propali. Sve konferencije koje su održane nakon izraelskog rata u Gazi takođe nisu uspjele iskorijeniti palestinski otpor", kazao je Mushir el-Masri, Hamasov parlamentarac u Gazi, javila je Xinhua.

Izrael je vodio 22 dana dugu vojnu ofanzivu iz zraka, sa mora i zemlje na pojas Gaze, sa namjerom da ovlada Hamasom i drugim militantnim grupama kako bi spriječio svakodnevne raketne napade na jug Izraela.

"Pretjerana sila koju je Izrael koristio tokom rata u Gazi lako bi dovela do kolapsa neke velike zemlje, ali u Gazi je oružani otpor bio pravi izazov za cionističkog neprijatelja", kazao je El-Masri.

On je kazao da je palestinski oružani otpor "vratio svoju snagu odmah nakon što je rat završen".

Tokom izraelske ofanzive na enklavu koja je završila 18. januara ubijeno je više od 1400 Palestinaca a 5500 je ranjeno. Hiljade kuća, vladinih zgrada i objekata sigurnosnih snaga je srušeno.

El-Masri je napao i Palestinsku nacionalnu vlast (PNA) koju uz podršku Zapada vodi predsjednik Mahmoud Abbas kazavši da su "tokom rata oni (PNA) planirali silom preuzeti kontrolu nad Gazom.

"Nakon rata njihovi snovi o kontroliranju Gaze silom su se raspršili, zato su odlučili da vode intenzivan dijalog sa Hamasom. Ali dogovora neće biti dok ne oslobode naše zatvorenike", kazao je on.

Hamas tvrdi da Abbasove sigurnosne snage na Zapadnoj obali u zatvoru drže više od 400 pristalica i vođa islamskog pokreta.